Speeding - Europes motorsport warehouse

without VAT/Customs duty may apply

 

Tryckgivare - Information

 
 

Här får du information om tryckgivare

Informationen är uppdelad i rubriker som visas här nedan.

 1. Vad gör en tryckgivare
 2. Olika typer
 3. Välja tryckgivare
 4. Anslutningar
 5. Test av tryckgivare
 6. Material
 7. Montera tryckgivare
 8. Tillbehör
 9. Problem med tryckgivare
 10. Jämför tryckgivare
 
 

1

Vad gör en tryckgivare

 • En tryckgivare är helt enkelt en sensor som mäter tryck. Så som oljetryck, lufttryck eller bränsletryck.
 • Du använder en trycksensor för att få koll på att din motor fungerar som den ska och får rätt värden för att fungera som den ska och undvika kostsamma haverier. Du får svar på att du har rätt oljetryck/bränsletryck och rätt lufttryck för att ge bäst effekt under lång tid.
 • För att få informationen utav sensorn så kopplar du in sensorn i styrsystemet eller alternativt en analog mätare.
 
 

2

Olika typer

Oljetrycksensor
Hjälper dig att mäta din motors eller växellådas tryck. Dessa finns i två varianter. Oljetryckswitch och sensor.

 • En oljetryck switch / varnings switch ger en av/på signal.
 • En oljetrycksensor mäter det aktuella trycket.
Map-Sensor
En Map-sensor mäter luftflödet i din motor, exempelvis laddtrycket. Detta är en viktig sensor att ha när du kör med turboladdade motorer för att undvika ett oönskat laddtryck och du ser även om du har ett förlorat laddtryck.

Bränsletrycksensor
Hjälper dig att ha koll på att du har rätt bränsletryck. Detta är extremt viktigt att ha koll på så att du undviker att motorn inte får det bränsle den faktiskt behöver för att ge bästa möjliga effekt och livslängd.
 
 

3

Välja tryckgivare

När du väljer tryckgivare så är det viktigt att den passar för ändamålet. Så är det en oljetryckssensor du behöver så är det viktigt att du ser över den tekniska specifikationen och ser så den passar just din applikation.
 
 

4

Anslutningar

En tryckgivare har för det mesta bara en kontakt och en anslutning där tryckavläsning sker. Beroende på tillverkare och typ av trycksensor så kan både kontakt samt anslutning skilja kraftigt.

Honeywell har till exempel en 3 polig rung kontakt med 1/8" NPT gänga vid sensorn. Men detta är bara en av många varianter som finns.

 
 

5

Test av tryckgivare

Om det visar sig att givaren inte ger utslag eller diffande värde kan detta med stor sannolikhet bero på att det är något fel i din applikation, läckage eller felmonterad givare kan var orsaker till detta.
Kontrollera därför att monteringen skett på rätt sätt och att sensorn är avsedd för ändamålet.

 • Kontrollera att givaren är korrekt anslutet emot styrsystemet eller analoga mätaren.
 • Kontrollera att du monterat givare för rätt ändamål.
 • Trycktesta givaren manuellt och får du fortfarande inget värde trots att punkterna ovan är korrekta så är förmodligen givaren förbrukad. Men får du ett värde via manuellt test så har du med största sannolikhet ett läckage eller trasig/felande oljepump.
 
 

6

Material

Beroende på kvalité och typ av mätområde så är en tryckgivare tillverkad i olika material. Några vanliga typer är:

 • Rostfritt stål
  Används oftast på mer kvalitativa givare som skall mäta över 10 bar.
 • Mässing
  Prisvärda givare som mäter under cirka 15bar.
 • Plast
  Den enklaste typ a givare som mäter upp till ca 5 bar. Men även givare i mässing och rostfritt stål kan ha kontaktstycket gjort i plast.
 
 

7

Montera tryckgivare

Se till att du monterar med rätt moment, bestäms för den specifika applikationen. material och gängtätningsmedel kan resultera i avsevärt olika vridmoment från en applikation till en annan.

Använd lämpliga verktyg (såsom en skiftnyckel eller hylsa) för att installera givare.

Se till att rätt kontaktdon med tätning används för att ansluta givaren. Felaktiga eller skadade tätningar/kontaktdon kan resultera i att du får kortslutning i givaren.

Se till att givaren är installerad med sensorn vänd nedåt. Eventuellt smuts i systemet kan skada givaren och på detta sätt minimeras risken för detta. Givare som monteras uppåt så smuts kan samlas i sensorn går lätt sönder eller visar felaktiga värden.


Montera ej en tryckgivare direkt på motorblock. Vibrationer kan förstöra givaren.

 
 

8

Tillbehör

Svetsanslutningar
För att du på ett enkelt sätt kunna montera givare på applikationer där du inte har någon givare idag. En så enkel sak som att borra hål och gänga för en givare fungerar om materialet tillåter.

Kontaktdon
Det är väldigt viktigt att du har rätt kontaktdon för rätt givare. Är givaren utsatt för väder och vind så skall kontaktdonet vara vädersäkrat för att inte börja krångla efter en tid.
 
 

9

Problem med tryckgivare

Problem med givare kan ske på många sätt och för att undvika detta ber vi dig att se över våra rekommendationer för att undvika detta. Exempel på anledningar till en felande/trasig givare kommer nedan.

 • Kraftiga vibrationer (felmonterad eller felplacerad)
  En oljetryckssensor har oftast inte en konstruktion som tål vibrationer. Framförallt inte en viss typ av vibration som vissa motorer avger. Därför rekommenderas alltid att trycksensorer inte monteras direkt på motorn. Montera dessa på en slang som går till motorn för att få bort skadliga vibrationer för givaren.
 • Felmonterad givare med sensorn felvinklad. (smuts samlas i givaren)
  Montering av givare skall alltså göras på sidan av eller uppe på delen. Framförallt MAP sensorer påverkas av montering och hur rent det är i systemet. Både olja och annan smuts påverkar mätvärdet.
 • Felinkopplad givare. Får ingen signal eller värde. (Se över kopplingsschema)
 • Fel kontaktdon. Givaren får in smuts och fukt i kontaktanslutningen (kan leda till kortslutning)